Gostovanje domene po domače

Ko sem odgovarjal na prispevek o email.si težavah, sem napisal, da je najbolj pametno registrirati lastno domeno in imeti poštni predal v njej. Ker je domena moja, jo lahko selim od enega ponudnika do drugega, če se mi tako zahoče. Kot pri selitvi v nove stanovanje: spakiramo kufre in svoje stare stvari nesemo na novo lokacijo.

Stvar je izvedljiva s pomočjo brezplačnih ali zelo poceni storitev na omrežju, tule pa bom opisal eno od možnosti. Potrebovali bomo:

  1. lastno domeno,
  2. gostovanje DNS zapisov,
  3. gostovanje poštnih predalov,
  4. gostovanje spletnih vsebin (in bloga).

Najprej moramo registrirati domeno. Slovensko .si dobimo za približno 15€ na leto (tu je seznam registrarjev), .org ali .net pa stane pri GoDaddy 10 dolarjev. Ko je domena enkrat registrirana, moramo poskrbeti za DNS (Domain Name System), ki preslikuje imena v IP naslove (in obratno). Po netu moramo razširiti védnje o tem, da domena obstaja, kam se usmerja pošta zanjo in kje je spletni strežnik. Za domenske strežnike pri registraciji vpišemo vsaj dva, lahko pa tudi vse od naslednjih: ns1.everydns.net, ns2.everydns.net, ns3.everydns.net in ns4.everydns.net.

EveryDNS je brezplačni ponudnik DNS gostovanja, s katerim imam dobre izkušnje (tj. do sedaj je vse delalo). Tam se registrirate in vpišete svojo novo domeno. Zaenkrat je to dovolj, vpisani so privzeti zapisi, domena je “parkirana” na EveryDNS.

Sedaj pa potrebujete poštne predale. Google Apps je Gmail za vašo domeno (+še nekaj dodatkov). Standardna različica je brezplačna in omogoča do 50 poštnih predalov, takih, kot ste jih vajeni že na Gmailu. V Google Apps vpišete svojo domeno in Google vam da navodila za vpis ustreznih DNS zapisov. EveryDNS ima obrazec za vpis DNS zapisov, tako da morate za vsako vrstico (za vsak MX zapis) izpolniti obrazec in klikniti “Submit”. Vsaka sprememba DNS zapisa se šele čez nekaj časa razširi po omrežju, a kmalu boste lahko sprejemali pošto za predal v svoji domeni. V Google Apps lahko registrirate dodatne predale in ti postanejo uporabni takoj (ni več potrebna sprememba v DNS zapisih, pošta za celotno domeno sedaj pride na pravo mesto).

Kako pa je s spletnim mestom? Na wordpress.com odprite svoj blog. WordPress pa ni samo platforma za bloganje, ampak pravzaprav že CMS (content-management system). Ustvarjamo lahko spletne strani (pages), jih hierarhično razmečamo, eno od njih pa nastavimo kot “domačo”. Ali pa za privzetega pustimo blog, strani pa bodo dostopne preko menija. Ime bloga je oblike izbrano-ime.wordpress.com, za usmeritev svoje domene pa moramo kupiti nadgradnjo, ki stane 10 dolarjev. Tudi tu dobimo potrebna navodila za DNS namestitev (en CNAME zapis).

Tako. Vsekakor ena od cenejših možnosti. Gostovanje pri enem ponudniku je v seveda tista prava opcija za podjetja, tu gre bolj za osebno pošto in bloganje. Na drugi strani pa je takšno gostovanje tudi cenejše od tistega, ki bi ga tisti bolj podkovani naredili kar doma. Ne gre namreč samo za en PC z Linuxom, potrebujete tudi neprekinjeno napajanje. Nimate redundance ob izpadu strežnika (razen če se zmenite s kakšnim prijateljem) s standardnimi paketi dostopa pa je tudi prenos v eno smer dokaj počasen. Da ne govorimo o tem, da morate kar resno obvladati sistemsko administracijo. Zase bom rekel: “Been there, done that.” 🙂

Aja – ne delam reklame, z nobenim od omenjenih gostiteljev nisem povezan.

3 comments

  1. Super prispevek, samo, gostovanja so postala tako poceni da se ne splača več ikvarjati s temi brezplačnimi dns providerji ter brezplačnim gostovanjem ki ponavadi kaj zafrkava, ali pa ostaneš brez backupov.

    Tako da jaz osebno priporočam da se reskira tistih nekaj € na mesec in si kupiš gostovanje.

    p.s. Z emailom smo pa imeli tudi mi pri lokalnem klubu študentov velike probleme, ker je bilo problem prenesti domeno 🙂

  2. Mogoče res, meni se je (resda kar po občutku) zdelo, da seštevek gostovanje domene/DNS + gostovanje pošte (s spletnim vmesnikom) + gostovanje z WordPress kar zrase. Imaš kakšen namig, koliko stanejo takšni paketi?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s