Javni prevoz v Kjotu

Metro

Kjoto ima samo dve liniji podzemne železnice. Ena gre v smeri sever-jug (linija Karasuma), druga pa vzhod-zahod (linija Tozai). Karto se kupi na avtomatih, cena pa je odvisna od razdalje. Za vožnje po centru plačamo 210 ¥. Karto vstavimo pri vstopu na postajo, ter spet pri izstopu (torej je ne smemo pustiti pri vstopnih avtomatskih vratih). Vse smeri so jasno označene tudi v angleškem jeziku.

Avtobus

IMG_1404

Na Kjotski glavni postaji se lahko orientirate s pomočjo info terminala. Vpišete prvo črko znamenitosti, ki jo želite obiskati, ali imena avtobusne postaje. Pokaže vam, na kateri avtobus morate iti in tudi, s katerega postajališča bo odšel. Prav tako se je enostavno orientirati s pomočjo karte avtobusne mreže, ki jo dobite pri prodajalni vozovnic (nasproti info terminala). Za oglede je primerna dnevna karta, ki stane 500 ¥, osnovna vozovnica za eno vožnjo je namreč 220 ¥.

Potem, ko najdete pravo postajališče, preverite, kdaj vaš avtobus odide. Za vsako linijo imate tabelo odhodov in sicer za delovni dan (modro), sobote (zeleno), ter nedelje in praznike (rdeče). V levem stolpcu je ura, v osrednjem pa minute za vse odhode. Enake tabele najdete tudi na vseh postajah in avtobusi so neverjetno točni.

Tabela odhodov za avtobus št. 5 Avtobusna postaja v Kjotu

Vstopate pri srednjih vratih in izstopate pri vozniku. Tam tudi plačate vozovnico, če ste vstopili brez nje. V tem primeru morate pri vstopu vzeti listek, ki ga pokažete vozniku.

Voznik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s