Smiselnost internet filtriranja

Ko so mediji povzeli novice o spremembah Zakona o igrah na srečo, sem zasledil tudi izjavo Ministrstva za finance iz katere gre sklepati, da je ukrep omejevanja dostopa do spletnih mest “izvedljiv in smotrn”. Pravi kontranst tej skopi izjavi je debela študija Open Society Institute z naslovom “Internet blocking: balancing cybercrime responses in democratic societies” (priporočam ogled povzetka). Ugotovitve študije je soavtor Cormac Callanan komentiral z naslednjimi besedami: “Tehnično je težko izvedljivo. Pravno je problematično. Predvsem pa predstavlja otipljivo grožnjo prostemu pretoku infirmacij in je v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi načeli.”

Technically, it is difficult. Legally, it is problematic. Above all, it represents a real threat to the free transfer of information and conflicts with basic democratic principles.

Cormac Callanan

V povzetku poudarjajo tudi, da filtriranje in omejevanje dostopa ni učinkovito, saj blokira bodisi premalo ali preveč, poleg tega pa bodo storici ali prekrškarji zlahka ukrep zaobšli.

Zanimiva pa je v luči sprememb naše zakonodaje novica, da bo Google zaradi hekerskih napadov in omejevanja svobode govora prenehal cenzurirati iskalne rezultate na google.cn in celo razmišlja o tem, da bi zaprl svojo kitajsko poslovalnico. Ameriška vlada se je hitro odzvala in Hillary Clinton pravi, da bo naslednji teden govorila o svobodi interneta v 21. stoletju.

Rekli boste, da primerov ne moremo enačiti. Res je.

Reblog this post [with Zemanta]

2 comments

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s