Notion3

Po nekaj resnih zapiskih o zakonodaji in poskusih cenzure interneta, je čas za kaj bolj zabavnega. Poglejmo si program za glasbeno notacijo, izvedbo in spremljavo, Notion3.

Glavna tekmeca pri zapisovanju not sta že vrsto let programa Sibelius in Finale. Če niste upravičeni do akademskega popusta (dokazati morate recimo, da učite na glasbeni šoli ali akademiji), potem gre za solidno investicijo – za vsakega odštejete med 500 in 600 € (pri akademskem popustu približno pol tega). Notion3 je veliko cenejši (med 150 in 200 €), to pa seveda pomeni, da ne vsebuje vseh možnosti, ki jih ponujata “ta velika”. Poleg odsotnosti manj uporabljanih označb in načinov, so tu še nekatere dodatne omejitve. Loka recimo ne moremo prosto oblikovati oz. spreminjati višine. Po drugi strani pa Notion3 ponuja tudi delovanje, ki ga najdemo pri sekvencerjih in DAW (digital audio workstation) programju, kot so recimo Logic, Ableton Live ali Cubase.

Z uporabo sekvencerskega načina lahko prirejamo MIDI parametre – dolžino in moč (velocity). Tako bodisi vnesemo nekaj neregularnosti, ali pa ročno popravimo avtomatsko določeno igranje. Dolžina je predstavljena z barvnim repom, moč pa je prikazana z barvo, kot pri vseh drugih DAW programih. Za bolj komplicirane manipulacije pa lahko program uporabimo v ReWire načinu v kombinaciji z nekim DAW programom.

Note lahko vpisujemo z miško preko palete simbolov na dnu zaslona, ali pa z uporabo MIDI klaviature. Program pozna tudi standard MusicXML za uvoz in izvoz iz drugih programov. Žal pa ni mogoče vnašati not samo s tipkovnico, kot pri Sibeliusu (kjer za ton C preprosto pritisneš tipko C).

Paleta simbolov v Notion3

Notion3 pride z nekaj več kot 10 GB vzorčenih glasbil Londonskega simfoničnega orkestra, program pa ima vse pripravljeno tudi za uporabo najbolj popularnih orkesterskih knjižnic, kot so: Vienna Symphonic Library, EWQL Symphonic Orchestra in Miroslav Philharmonik. Če imate eno od teh nameščeno na računalniku, jo v Notion3 lahko začnete uporabljati takoj, brez zamudnih konfiguracij orkestra. Pri izvedbi (“performance mode”) lahko z označbami spreminjate tempo (rit., accel.), ali pa tempo “dirigirate” s pritiskanjem na tipko na tipkovnici. Tako se lahko prilagajate živemu solistu, kar je verjetno uporabno v šolah.

Bla, bla, bla … Mene je predvsem zanimalo, kako se obnese program pri izvedbi skladb brez kakšnih večjih posegov v zapis – kako torej izvede skladbo in kako verno zvenijo različne artikulacije in dinamika inštrumentov. Zato sem vnesel v Notion3 svojo Miniaturo za kitaro in godalni orkester, uporabil Vienna Symphonic Library Special Edition za vse inštrumente in tu je rezultat (PDF partiture):

Zdi se mi kar solidno. Pri bolj kompliciranih skladbah bi morda opazili več pomanjkljivosti, ampak takrat se itak bolj splača najprej zapisati notacijo, potem pa se posvetiti izvedbi v DAW programu, kjer lahko bolj verno odsimuliramo različne inštrumente z uporabo klaviature in MIDI kontrolerjev.

S spleta lahko prenesete demo verzijo, ki deluje 14 dni, nima pa priloženih zvokov londonskih simfonikov, zato potrebujete kakšno svojo knjižnico. Če pa je program kdo že probal, bom pa z veseljem prebral kakšen komentar.

Reblog this post [with Zemanta]

3 comments

    1. Ne, nisem poznal – hvala za link, bom pogledal. Kaže, da se malo zgledujejo po Sibeliusu. Zanima pa ne, kako se odreže pri predvajanju skladbe in artikulacijami s spodobno knjižnico simfoničnega orkestra. Za samo notacijo pa se mi šae vedno zdi, da je odprtokodni Lilypond res car.

  1. No, me zanimajo tvoje ugotovitve. Jaz se na glasbo (note) ne spoznam kaj dosti, me pa zadeva zanima iz firbca.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s