Brezplačni Nine Inch Nails album prvi na Amazonovi lestvici

pic_blank10-tedenski projekt Nine Inch Nails, album Ghosts I-IV je bil februarja 2008 izdan mimo založb pod Creative Commons licenco. Ta ima več oblik, album pa je na voljo pod različico, ki dovoljuje reproduciranje, predvajanje in predelavo za nekomercialne namene ob pogoju priznanja avtorstva (pri predelavi pa je treba rezultat dati na voljo pod isto licenco). Na uradnem NIN spletišču lahko brezplačno prenesete prvi album, komplet pa lahko kupite za samo 5 USD. Če vam je to preveč, pa lahko popolnoma legalno brezplačno prenesete vse štiri albume z uporabo Bittorent izmenjevalnega omrežja:

http://beta.legaltorrents.com/torrents/146-ghosts-i-iv

Kot poroča Ars Technica, je Trent Reznor (ustanovitelj in edini stalni član NIN) pri Ghosts zaslužil s prodajo luksuznih setov omejene naklade s priloženimi Blue Ray ploščami. Album je prišel na prvo mesto Amazonove lestvice najbolje prodajanih albumov v letu 2008

Krasen primer v korist Creative Commons koncepta in morda napoved dolgo pričakovanih sprememb na področju distribucije glasbe v povezavi z avtorskimi pravicami.

PS: Priporočam tudi ogled (oziroma poslušanje) albuma “Not fit for human consumption“, ki je tudi na voljo pod CC licenco.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s