Turčija proti Twitterju

Turčija je Twitterju poslala nekaj sto sodnih odredb za podatke o njegovih uporabnikih. Ker jih ta ni upošteval, se je odločila zablokirati dostop do njega. Najprej so uporabili DNS preusmerjanje: vsem turškim ponudnikom so ukazali, naj za ime twitter.com njihovi imenski strežniki podtaknejo IP naslov v Turčiji. Ta način blokade je najlažje realizirati, a se mu uporabniki tudi zlahka izognejo, kot kaže tudi grafit iz Turčije.

Navodila za izogib DNS blokadi (via @utku)

Navodila za izogib DNS blokadi (via @utku)

Uporabnik si nastavi DNS strežnik, ki ni pod državno zakonsko kontrolo in je. Zgornji primer kaže podatke za strežnika Google Public DNS, se je pa oglasilo tudi podjetje OpenDNS, ki je najbolj znan ponudnik brezplačne DNS storitve. Vidijo celo povečan promet, ki izvira iz Turčije.

Seveda pa s tem zgodbe ni konec, saj ni pričakovati, da se bo Erdoganova vlada kar tako vdala. Kot je slišati, so se že lotili tudi blokad na nivoju IP naslovov, tako Twitterja, kot Googlovih DNS strežnikov. Verjetno jim bo šel v nos tudi Youtube. Blokade IP naslovov lahko realizirajo preko BGP usmerjanja, ali z namestitvijo filtrov, vendar pa se jim zviti uporabniki še vedno lahko izognejo z uporabo VPN dostopov. Tudi to je enostavno – namestite aplikacijo in je. Recimo Freedome.

 

Če zgodbo tako nadaljujemo preko udarcev in protiudarcev, bo na koncu Erdoganova vlada ugotovila, da morajo centralizirati promet v in iz države preko nekaj točk, kamor bodo namestili DPI (deep packet inspection) naprave in preko njih pregledovali ves promet. Lahko posežejo v šifrirani promet in gredo po Kitajski poti. Ko pa tako z samovšečnega piedestala gledamo na blokade tam nekje v Turčiji, ne pozabimo, da so te zakonsko opredeljene tudi pri nas.

Zakonsko omejitev v Turčiji pa je zaobšel tudi sam predsednik države, ki je še naprej tvital do predvčerajšnjim.

 

Komentiraj