Je Twitter novi IRC?

Twitter.jpg

O Twitterju sem nekaj slišal tu in tam, pred kratkim pa sem šel tudi sam pogledat, za kaj pravzaprav gre. Prebral sem opis in še vedno mi ni bilo jasno. Ustvariš svoj račun, potem pa lahko vsake toliko napišeš kakšno kratko sporočilo o tem kaj počneš? Pri tem pa si omejen na 140 znakov (to pa je nekaj za SMS generacije)! Ko odkriješ druge ljudi na Twitterju, jim lahko slediš – spremljaš njihova sporočila. Svoj Twitter status lahko spreminjaš tudi preko SMS sporočil in tako “čivkaš” tudi, kadar nisi blizu interneta. Twitter pa lahko vsako spremembo statusa samodejno pošlje tudi na tvoj Facebook račun, tako da bodo obveščeni res vsi. Ob nedavni nesreči letala na reku Hudson so bile prve slike prav na Twitterju. Slike sicer niso (še) del Twitterja, to luknjo pa zapolnjujeta TwitPic in Posterous.

twitter |ˈtwitər|verb [ intrans. ] … talk rapidly and at length in an idle or trivial way : he twittered on about buying a new workshop.

Registriral sem se in čez čas začel slediti nekaterim osebam. Čeprav se to družabno omrežje oglašuje kot storitev za ohranjanje stikov s prijatelji, se mi je ščasoma Twitter pokazal bolj uporaben v druge namene: spremljanje kratkih novic o dogodkih, ki me zanimajo. TED 2009 konferenca je že en tak primer. Ali pa spremljanje ljudi, za katere se mi zdi, da povedo kaj koristnega. Tako na primer Janko Gradišnik čivka nasvete o rabi slovenščine, France Prešeren pa svojo poezijo. Gor je seveda tudi Jonas, pa baje tudi nekateri naši politiki. Barrack Obama in Britney Spears pa sta bila žrtvi hekerjev, ki so po vdoru v Twitterjeve strežnike v njunem imenu čivkali nespodobnosti.

twit_miljonar.png

Ko pa začnete malo raziskovati, kaj twitter še omogoča, najdete dodatne funkcije: odgovarjanje na sporočilo, neposredno sporočilo samemu uporabniku in ukazi za dodatne funkcije (recimo WHOIS). Vse to me je pričelo zelo spominjati na IRC. Če ne veste: Internet Relay Chat je pogovorno omrežje, ki je bilo pri nas zelo popularno na prelomu tisočletja. Ja ja, tisti ki poznate IRC in ga še vedno uporabljate boste znoreli, češ da je IRC bolj kompleksen in uporaben in bla bla bla … Že mogoče res*, ampak na twitter lahko gledamo kot na IRC v web 2.0 preobleki, ki je prilagojen današnjemu internetnemu uporabniku in njegova preprostost je prednost. Tudi na IRC skoraj nihče ni šel čez 140 znakov, vse skupaj je bilo eno čivkanje (glej zgornjo definicijo iz angleškega slovarja), biti si moral malo geek, da si “šel gor” ipd.

* Tudi USENET je bil po tehnologiji boljši od spletnih forumov, pa je vseeno odmrl …

One comment

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s